Created by pbatrisyia96
First  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  Next  Last
Post Reply Benarkah orang malaysia x pandai berbahasa inggeris????
Head Of Mod
8109 cr points
Send Message: Send PM GB Post
29 / M / Trg,Malaysia
Offline
Posted 5/26/08
cmne nk angkat bhs mlayu kalo dh dlm tv duk asek "jual" bhs rojak..
dh la pronounciation tu kdg2 mcm itik nk berkokok...
Posted 5/26/08
itu x jadi masalah....kerajaan buleh reject kalo ada crita yg dialek....kan sng....
Malaysian
1961 cr points
Send Message: Send PM GB Post
29 / M / Malaysia
Offline
Posted 5/26/08
Citizen in Malaysia can speak English
Malaysian
2888 cr points
Send Message: Send PM GB Post
22 / M / malaysia
Offline
Posted 5/26/08
aku reti cakap je tapi maksud ayat ada yang x tau..........
Malaysian
4841 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / Malaysia
Offline
Posted 5/26/08
Boleh tu boleh tapi ade setengah org x reti nak ckp english sbb ade loghat yg die selalu ckp ngan family and kwn2 nyer.....cthnyer cam kelantan and terengganu

Head Of Mod
8109 cr points
Send Message: Send PM GB Post
29 / M / Trg,Malaysia
Offline
Posted 5/26/08
trg cmni la

azlang makang ikang panggang buang tulang dalang lokang depang jalang

kalo klantan

azle make ike pangge bue tule dale loke depe jale
Posted 5/26/08
paper BI aku lg bgus dr paper BM aku..huhuhu..
Posted 5/26/08

luv_atiqah wrote:

Boleh tu boleh tapi ade setengah org x reti nak ckp english sbb ade loghat yg die selalu ckp ngan family and kwn2 nyer.....cthnyer cam kelantan and terengganu



mmg laen mcm..huhu..
bkn nk kutuk cme ckp pe yg bnr jer..huhu..
jgn mrh ea?
Malaysian
7701 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / Malaysia
Offline
Posted 5/26/08
Tell the truth,

Aku skolah language arab jadi, aku ngan Izzat(classmate) je yg okey English. satu tingkatan aku teruk giler.. 94% gagal -__-''..... ape taknya..... 'present tense' pun diorang masih tak tau..... tapi untuk pertukarannya, kami dua(Izzat) je lah yang teruk arab -__-''

Pasal tu le aku kata 'ya.....' Camne, ada comment tak?
Malaysian
7701 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / Malaysia
Offline
Posted 5/26/08
Aku stuju ngan pegash dan moon.....,

BI aku dapat A tapi BM aku dapat B.... ape kena tue?
Moderator
15556 cr points
Send Message: Send PM GB Post
21 / F / Malaysia,South Ea...
Offline
Posted 5/27/08

natsumikanfan2105 wrote:

Aku stuju ngan pegash dan moon.....,

BI aku dapat A tapi BM aku dapat B.... ape kena tue?


aku tau naper...kalo anda2 sume prasan...bangsa bukan melayu sentiasa dpt A bm kenapa?? ini kerana org mlayu dh perasan sgt diorang reti ckp melayu ye laa name pon bangsa "melayu"... jd diorang pon maleh laa nk study time perkse wat krangan kuat bahse pasar.....itulah jwapanyer......mengikut kajian aku la...
Malaysian
5227 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / malaysia
Offline
Posted 5/27/08
tp mngkin ade sebab yg laen....kalau korg perasan,paper bm biasenye lagi susah/kompleks/banyak soalan drpd paper bi..contohnye kalu standad spm,paper bm mane ade lagi soalan bulat2..pas2 soalan2 komsas kadang2 tuh nak phm soalannye pon dh siksa...soalan literature bi walopon jenis yg subjektif,senang nk paham soalan n dapat jawapan+jawapn nye kemain simple jek....so x de la plek sgt klu bi lg tnggi drpd bm kan?sebab ape ek?aku rase sebab kite sejak azali lagi dh speaking [email protected] dah bahse nasional so dorg nk kite btol2 expert bahse ibunda kite sndiri....sng kate bm nih bkan optional tp compulsary...bi plak vice versa ler...............kot
Head Of Mod
8109 cr points
Send Message: Send PM GB Post
29 / M / Trg,Malaysia
Offline
Posted 5/27/08

apip wrote:

tp mngkin ade sebab yg laen....kalau korg perasan,paper bm biasenye lagi susah/kompleks/banyak soalan drpd paper bi..contohnye kalu standad spm,paper bm mane ade lagi soalan bulat2..pas2 soalan2 komsas kadang2 tuh nak phm soalannye pon dh siksa...soalan literature bi walopon jenis yg subjektif,senang nk paham soalan n dapat jawapan+jawapn nye kemain simple jek....so x de la plek sgt klu bi lg tnggi drpd bm kan?sebab ape ek?aku rase sebab kite sejak azali lagi dh speaking [email protected] dah bahse nasional so dorg nk kite btol2 expert bahse ibunda kite sndiri....sng kate bm nih bkan optional tp compulsary...bi plak vice versa ler...............kot


aku stuju 199% dgn apip..aku A BI mengharapkan esei je..pilihan plg bwh..free writing(lbh krg la)..
lgpon kalo esei BM,wat lawak sket pon kena marah..esei BI aku xpnah siyes..mcm kerja bdk @ org gila..
mane xnye...dgn yugi-oh,dragon ball,counter-strike,pkataan kesat aku bubuh(tp aku filter la ltak mcm ni ****)..
jalan cite xmusabah lsg kalo aku tulis..paper BM,perghh fakta,lari sket dh jd major error..
kalo ada free writing,xleh meleret2..seigt aku plg byk patah pkataan BM pon 700++ je aku mmpu..
sdgkan BI lebih 1.5k..walau ape pon add math aku tetap 0% tiap2 bulan


Malaysian
7701 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / Malaysia
Offline
Posted 5/27/08
aku sokong 200% ngan apip dan pegash.... karangan BM suma kena buat formal, kalu BI lantaklah, criter pun bleh masuk...... seronok lagi tue. banyak perkataan BI. kekadang tue, ada benda yang tak boleh jelaskan ngan BM tapi satu perkataan je ngan BI. contohnya, blushing ngan sweatdropped ngan glaring..~bab aku banyak guna perkataan tue- .:sweatingbullets:

Tapi, fakta korfkid tue aku rasa 80% betul, sebab org suma x buat latihan BM. diorang dah terasa diri okey dengan BM. aku ingat lagi sorang classmate aku kata, "ndakyah lah bah kau baca BM tu, senang bah. bagus kau baca buku lain" ~sorry, loghat dia dari pendalaman sabah~ tapi, dia gagal BM.... :sweatingbullets:

Head Of Mod
8109 cr points
Send Message: Send PM GB Post
29 / M / Trg,Malaysia
Offline
Posted 5/27/08 , edited 5/27/08



----------------Yang mulia,Tuan Pengerusi Majlis.Yang berbahagia,Ketua Kampung Air Tawar.
barisan panel hakim yang arif lagi bijaksana.Yang dihormati,sidang hadirin sekalian.Berdirinya saya
di atas pentas rebana ini beratapkan asbestos dan berlantaikan marmar adalah untuk menyampaikan
syarahan bertajuk "Sila Tengok Tajuk Topic Untuk Keterangan Lanjut".

Sidang hadirin yang dikasihi,
Seperti yang kita maklum,tujuan post ini adalah untuk menyambung post di atas.Di mana salahnya?
Apa kejadah mat rempit - mat rempit yang semakin bertambah-tambah setiap hari?Mengapa minyak 2T Sprinta Petronas hanya berharga RM5.00 di kedai-kedai runcit tapi berharga lima ringgit lebih di
stesen-stesen mereka?Akan saya ungkaikan satu persatu mengenai kejadian ribut taufan yang berlaku baru baru ini.

_________Pendek kata,pelajar dgn cikgu ambil lewa sahaja bukan?
Mentang-mentang setiap hari hanya bercakap bahasa melayu sahaja.
Selalu diungkapkan; "kalau tidak dapat A dalam bahasa melayu,tak usahlah jadi orang melayu."
Ayat ini seringkali kedengaran.Sungguh melemahkan semangat.
Sepatutnya,satu inisatif perlu dicari untuk menjadikan pembelajaran lebih seronok.

----------------Ada suatu perihal yg sangat mengguris hati saya.
Kadang-kadang di sekolah,diadakan kelas tambahan hanya untuk kelas di hadapan sahaja iaitu kelas-kelas mereka yang cemerlang dalam pelajaran.Akan tetapi,kelas-kelas di belakang,dibiarkan tercicir.
Sepatutnya,kelas-kelas di belakang ini yang lebih patut diberi perhatian.Jika mereka ini
sudah pandai,mereka tidak akan berada di kelas belakang.Pengajar haru bersabar jika ada
di antara mereka yang berperangai kurang elok.Akhirnya,mereka juga yang terabai.
Misi pengajar pula tidak akan terlaksana yakni untuk mendidik mereka supaya menjadi orang yg berguna di mata masyarakat.



Sidang hadirin yg dihormati,
Kesimpulan yang dapat dibuat adalah,orang Malaysia bukan tidak pandai berbahasa inggeris,akan tetapi
terlampau pandai sehingga bahasa sendiri makin dilupakan.Oleh yang demikian,kita seharusnya bersama-sama bangun dari lena dan menangani masalah ini dari setiap sudut.Akhir kata,majulah sukan
untuk negara.
Sekian,terima kasih.

(346 patah perkataan)
First  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  Next  Last
You must be logged in to post.