Created by pbatrisyia96
First  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  Next  Last
Post Reply Benarkah orang malaysia x pandai berbahasa inggeris????
Posted 6/2/08
Bergantung pada org tu sendiri,
Ada yg pndai ckp english ada yg xpandai
Yg tak pndai tu pemalas diaorang tak berusaha and kdg2 MALU...!
Ramai org kata melayu ni PEMALU..!
pheh!pemalu apanya!kita ni nk ckp english supaya english kita bgs etc etc bknnya nk wat bnda2 yg salah pun! btl tak??
Mak sye slalu kata;org cina kat sek tu blh je bawa botol air besar2 utk minum org melayu tak nak malulah apalah<contohnya>...
Org cina blh je ckp eng kat sek walaupun eng dia ada yg betul ada yg tak tp dia ckp jer...at least diaorg try...melayu??malu...malu..malu...
apa kes ni??asl malu sgt?? ckp eng ni ada ke eng ni srh kita buat bnda2 yg bkn2??!ckp eng xnk,malulah kononnya tp buat bnda yg bkn2 xde plak nk malu!<sy ckp apa yg betul sbb sy tgk kat berita bnyk kes2 org melayu buat perkara2 yg tak baik..fhm2 jelah apa dia yer....>
Lagi satu,klu korang tgk btl2 ada ramai bngsa2 (e.g.cina and india) yg menjawat jawatan yg tinggi2 dgn kerajaan..selain dr perdana menteri kita r...korang tahu2 jelah sape mls nk tulis kat cni....mana org melayu ni?silap hari bulan,tgk2 org cina and bangsa2 lain yg rule malaysia plak...sape tahu??apa kes ni??sape2 blh tlg jwb tak??<klu korang tak kisah and ada time r>

sorry ye pd sape2 yg terasa sy bkn nk cari gaduh or anything cuma sy ckp apa yg betul..minta maaf bnyk2 klu ada org yg terasa....

Posted 6/2/08

BlackRagDoll wrote:


kampungbdk wrote:

ni american english ke british english


kitaorg semua kat sekolah belaja British nye English, tapi kitaorg terpengaruh jgk ngan American sbb byk American tv shows kan kat tv




haha..btl2!setuju2!bknnya apa mmg kebanyakannya eng yg org melayu ckp ni ada american ada british mcm2 r..cnthnya;american eng guna sidewalk british eng guna pavement...org melayu guna sidewalk kan?tul x?lagi satu,american eng guna vacation british eng guna holiday...kita plak guna holiday..so mixed..ada yg american ada yg british pnya..huhu...pening2...
Malaysian
3583 cr points
Send Message: Send PM GB Post
27 / F / ?????
Offline
Posted 6/2/08

daniel_radcliffe wrote:


BlackRagDoll wrote:


kampungbdk wrote:

ni american english ke british english


kitaorg semua kat sekolah belaja British nye English, tapi kitaorg terpengaruh jgk ngan American sbb byk American tv shows kan kat tv




haha..btl2!setuju2!bknnya apa mmg kebanyakannya eng yg org melayu ckp ni ada american ada british mcm2 r..cnthnya;american eng guna sidewalk british eng guna pavement...org melayu guna sidewalk kan?tul x?lagi satu,american eng guna vacation british eng guna holiday...kita plak guna holiday..so mixed..ada yg american ada yg british pnya..huhu...pening2...


worrr bestnyer, thanks for the input..saya pun nak blaja balik la Eng btol-btol, especially Brit Eng. Dulu masa sekolah rajin gak tapi lepas sekolah cakap berterabur la, campur la...skarang kalau buat Eng essay balik mesti phail T.T

Posted 6/2/08

BlackRagDoll wrote:


daniel_radcliffe wrote:


BlackRagDoll wrote:


kampungbdk wrote:

ni american english ke british english


kitaorg semua kat sekolah belaja British nye English, tapi kitaorg terpengaruh jgk ngan American sbb byk American tv shows kan kat tv




haha..btl2!setuju2!bknnya apa mmg kebanyakannya eng yg org melayu ckp ni ada american ada british mcm2 r..cnthnya;american eng guna sidewalk british eng guna pavement...org melayu guna sidewalk kan?tul x?lagi satu,american eng guna vacation british eng guna holiday...kita plak guna holiday..so mixed..ada yg american ada yg british pnya..huhu...pening2...


worrr bestnyer, thanks for the input..saya pun nak blaja balik la Eng btol-btol, especially Brit Eng. Dulu masa sekolah rajin gak tapi lepas sekolah cakap berterabur la, campur la...skarang kalau buat Eng essay balik mesti phail T.T



hmm..
klu nk dibandingkn between brit and american eng,british lg bgs..mksd sy lg okay lg betul dr american..kebnynkknya american guna eng salah2..oh well...
klu selalu latih speak eng write eng okaylah eng tu nnti...
xkn fail...
Head Of Mod
8109 cr points
Send Message: Send PM GB Post
29 / M / Trg,Malaysia
Offline
Posted 6/2/08
it nok rong or rait..it differengses bitwin amerikan inglis en britis inglis..
Malaysian
1198 cr points
Send Message: Send PM GB Post
24 / F / Malaysia
Offline
Posted 6/3/08
bg aku la..
aku xpndai sgt nk berspeaking nie..
tp klu nk 2lis bi bleh la..
karangn bi lemb sket r..klu nk 2lis msj ke dlm bi np..
hahahha..
Co-creator
2903 cr points
Send Message: Send PM GB Post
20 / M / malaysia,rawang
Offline
Posted 6/4/08
wah dah tiga bulan x masuk sini.... rindu gilerrr
Malaysian
462 cr points
Send Message: Send PM GB Post
25 / F / Malaysia
Offline
Posted 6/5/08

daniel_radcliffe wrote:

Bergantung pada org tu sendiri,
Ada yg pndai ckp english ada yg xpandai
Yg tak pndai tu pemalas diaorang tak berusaha and kdg2 MALU...!
Ramai org kata melayu ni PEMALU..!
pheh!pemalu apanya!kita ni nk ckp english supaya english kita bgs etc etc bknnya nk wat bnda2 yg salah pun! btl tak??
Mak sye slalu kata;org cina kat sek tu blh je bawa botol air besar2 utk minum org melayu tak nak malulah apalah<contohnya>...
Org cina blh je ckp eng kat sek walaupun eng dia ada yg betul ada yg tak tp dia ckp jer...at least diaorg try...melayu??malu...malu..malu...
apa kes ni??asl malu sgt?? ckp eng ni ada ke eng ni srh kita buat bnda2 yg bkn2??!ckp eng xnk,malulah kononnya tp buat bnda yg bkn2 xde plak nk malu!<sy ckp apa yg betul sbb sy tgk kat berita bnyk kes2 org melayu buat perkara2 yg tak baik..fhm2 jelah apa dia yer....>
Lagi satu,klu korang tgk btl2 ada ramai bngsa2 (e.g.cina and india) yg menjawat jawatan yg tinggi2 dgn kerajaan..selain dr perdana menteri kita r...korang tahu2 jelah sape mls nk tulis kat cni....mana org melayu ni?silap hari bulan,tgk2 org cina and bangsa2 lain yg rule malaysia plak...sape tahu??apa kes ni??sape2 blh tlg jwb tak??<klu korang tak kisah and ada time r>

sorry ye pd sape2 yg terasa sy bkn nk cari gaduh or anything cuma sy ckp apa yg betul..minta maaf bnyk2 klu ada org yg terasa....



setuju !!!
org m'sia bkannyer xbleh ckp english...boleh...boleh sangat2.
yg xbleh ckp tu,cme malas or x nk mencuba.kan kan kan...
Posted 6/5/08

daniel_radcliffe wrote:


BlackRagDoll wrote:


daniel_radcliffe wrote:


BlackRagDoll wrote:


kampungbdk wrote:

ni american english ke british english


kitaorg semua kat sekolah belaja British nye English, tapi kitaorg terpengaruh jgk ngan American sbb byk American tv shows kan kat tv




haha..btl2!setuju2!bknnya apa mmg kebanyakannya eng yg org melayu ckp ni ada american ada british mcm2 r..cnthnya;american eng guna sidewalk british eng guna pavement...org melayu guna sidewalk kan?tul x?lagi satu,american eng guna vacation british eng guna holiday...kita plak guna holiday..so mixed..ada yg american ada yg british pnya..huhu...pening2...


worrr bestnyer, thanks for the input..saya pun nak blaja balik la Eng btol-btol, especially Brit Eng. Dulu masa sekolah rajin gak tapi lepas sekolah cakap berterabur la, campur la...skarang kalau buat Eng essay balik mesti phail T.T



hmm..
klu nk dibandingkn between brit and american eng,british lg bgs..mksd sy lg okay lg betul dr american..kebnynkknya american guna eng salah2..oh well...
klu selalu latih speak eng write eng okaylah eng tu nnti...
xkn fail...





american dgn brit eng btl tp cume berbeza dr segi sebutan n ejaan je...
Posted 6/5/08

KaoruHikari wrote:


daniel_radcliffe wrote:

Bergantung pada org tu sendiri,
Ada yg pndai ckp english ada yg xpandai
Yg tak pndai tu pemalas diaorang tak berusaha and kdg2 MALU...!
Ramai org kata melayu ni PEMALU..!
pheh!pemalu apanya!kita ni nk ckp english supaya english kita bgs etc etc bknnya nk wat bnda2 yg salah pun! btl tak??
Mak sye slalu kata;org cina kat sek tu blh je bawa botol air besar2 utk minum org melayu tak nak malulah apalah<contohnya>...
Org cina blh je ckp eng kat sek walaupun eng dia ada yg betul ada yg tak tp dia ckp jer...at least diaorg try...melayu??malu...malu..malu...
apa kes ni??asl malu sgt?? ckp eng ni ada ke eng ni srh kita buat bnda2 yg bkn2??!ckp eng xnk,malulah kononnya tp buat bnda yg bkn2 xde plak nk malu!<sy ckp apa yg betul sbb sy tgk kat berita bnyk kes2 org melayu buat perkara2 yg tak baik..fhm2 jelah apa dia yer....>
Lagi satu,klu korang tgk btl2 ada ramai bngsa2 (e.g.cina and india) yg menjawat jawatan yg tinggi2 dgn kerajaan..selain dr perdana menteri kita r...korang tahu2 jelah sape mls nk tulis kat cni....mana org melayu ni?silap hari bulan,tgk2 org cina and bangsa2 lain yg rule malaysia plak...sape tahu??apa kes ni??sape2 blh tlg jwb tak??<klu korang tak kisah and ada time r>

sorry ye pd sape2 yg terasa sy bkn nk cari gaduh or anything cuma sy ckp apa yg betul..minta maaf bnyk2 klu ada org yg terasa....



setuju !!!
org m'sia bkannyer xbleh ckp english...boleh...boleh sangat2.
yg xbleh ckp tu,cme malas or x nk mencuba.kan kan kan...


betul tu!mmg btl!setuju!
Malaysian
1539 cr points
Send Message: Send PM GB Post
22 / F
Offline
Posted 6/6/08

ExtremeHard wrote:

hapuskan bahasa inggeris dah bagi bahasa melayu jadi bahasa antarabangsa antara penghubung dunia..


whoa , bgus . ahaha
Malaysian
1010 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / Malaysia
Offline
Posted 6/6/08

han-na wrote:


ExtremeHard wrote:

hapuskan bahasa inggeris dah bagi bahasa melayu jadi bahasa antarabangsa antara penghubung dunia..


whoa , bgus . ahaha :D


klau bleh...best giler...x yah pnat2 aku blajar bhsa inggeris...

Malaysian
1539 cr points
Send Message: Send PM GB Post
22 / F
Offline
Posted 6/6/08

opie-chan wrote:


han-na wrote:


ExtremeHard wrote:

hapuskan bahasa inggeris dah bagi bahasa melayu jadi bahasa antarabangsa antara penghubung dunia..


whoa , bgus . ahaha :D


klau bleh...best giler...x yah pnat2 aku blajar bhsa inggeris...



ahaha , nanti kat sekolah dah tkde enn bahasa inggeris nak belajar . whoa best . haha fikir jauh
Malaysian
1010 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / Malaysia
Offline
Posted 6/6/08

han-na wrote:


opie-chan wrote:


han-na wrote:


ExtremeHard wrote:

hapuskan bahasa inggeris dah bagi bahasa melayu jadi bahasa antarabangsa antara penghubung dunia..


whoa , bgus . ahaha :D


klau bleh...best giler...x yah pnat2 aku blajar bhsa inggeris...



ahaha , nanti kat sekolah dah tkde enn bahasa inggeris nak belajar . whoa best . haha fikir jauh :D


hahaha...mesti kakak aku bengang giler.dia kte "english is my favourite subject"
ye la tu...aku plak...50-50.
Malaysian
1539 cr points
Send Message: Send PM GB Post
22 / F
Offline
Posted 6/6/08

opie-chan wrote:


han-na wrote:


opie-chan wrote:


han-na wrote:


ExtremeHard wrote:

hapuskan bahasa inggeris dah bagi bahasa melayu jadi bahasa antarabangsa antara penghubung dunia..


whoa , bgus . ahaha :D


klau bleh...best giler...x yah pnat2 aku blajar bhsa inggeris...



ahaha , nanti kat sekolah dah tkde enn bahasa inggeris nak belajar . whoa best . haha fikir jauh :D


hahaha...mesti kakak aku bengang giler.dia kte "english is my favourite subject"
ye la tu...aku plak...50-50.


hahahaha . kesian lah kakak kau . takpelah , tarik balik enn kate2 tadiii . haha
First  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  Next  Last
You must be logged in to post.