Created by pbatrisyia96
First  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  Next  Last
Post Reply Benarkah orang malaysia x pandai berbahasa inggeris????
Malaysian
200 cr points
Send Message: Send PM GB Post
27 / F / malaysia
Offline
Posted 6/18/08

pegash4rk wrote:

pehal lak...result spm aku english aku dpt A1..BM aku dpt B3...
tu maknenye org mlayu makin lupa pd bahasa sendiri...(aku kata pd diri aku sndri,org lain sila jgn trasa)


haha.. act ak pun same cam ko.. hahaha
english ak A1, arab tinggi ak A2, BM ak B3.. cam ade ranking la pulak..
teruk ak ne..haha..
Malaysian
2647 cr points
Send Message: Send PM GB Post
F / Strawberry's closet
Offline
Posted 6/18/08
aku rase tak ah.. dorang sbnanye dah melupekan bahase malaysia itu seniri..
cam member aku le.. pure melayu.. tp bile ckp "keladi" pon tak kenal. kitowg kate "yam", baru die... "ohh..."
bile kite cakap makanan tu name die tauhu, die kate bukan.. macam2 la lagi... puas kitorang translate macam2 kat die smule.. so, itu tak reti berbahase inggeris ke, bahase melayu tu sebenarnye...?
Moderator
8468 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / Unknown
Offline
Posted 6/18/08
emm aku klau tulis ikut bi aku ok, tp bila spiking tu kO.. hahax stakatt karangan tu bleh ah.. tu pasal bm aku A1, bi b3... ntah la, sebab x guna bi dlm pcakapan seharian kot(yg slalu guna, yes, no, orait... hahax) time skolah dlu ckgu tny dlm bi, aku jwap dlm bm.. kiranya mmg aku paham bi ni, cuma x berapa rasa nk menuturkannya... hehe baik cakap melayu..
Malaysian
4841 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / Malaysia
Offline
Posted 6/23/08

5y4m1m93 wrote:


luv_atiqah wrote:


moon_05 wrote:


luv_atiqah wrote:

Boleh tu boleh tapi ade setengah org x reti nak ckp english sbb ade loghat yg die selalu ckp ngan family and kwn2 nyer.....cthnyer cam kelantan and terengganu



mmg laen mcm..huhu..
bkn nk kutuk cme ckp pe yg bnr jer..huhu..
jgn mrh ea?


X marah pun sbb kite bkn nyer org Terengganu and Kelantan!!!!!
hehehehehehehe!!!!


-_-" aku org terengganu (sejati punyer).... aku bukannyer nak berbangga... tapi aku ckp BI elok jer.... takder pon bunyi mcm yg ko cakapkan tu.....


sori la kalau terase...kite x de maksud ape2..tapi memang ader org Terengganu ckp cam tu...mcm kwn kpd kakak kwn aku...die ckp mcm tu...tekejut aku terdengar die ckp cam tu!!!

Posted 7/8/08
ala apa2 pun orang2 malaysia kan mampu cakap apa2 jer bahasa asing tak gitu? bukan jer bahasa Inggeris, bahasa asing lain pun orang malaysia boleh kuasai !!!!! berbanggalah jadi anak jati Malaysia!!!!!!!!!!!!!!
Malaysian
2709 cr points
Send Message: Send PM GB Post
22 / F / FronT of PC, Watc...
Offline
Posted 7/30/08
What The *tooooooot*~~!!
Lol...joking je la...
That is not so nice.....
Got some of my school friends which is malays....
Dorang even talk english with malays...
I mean kat home pon dorang speaking instead of malays...
It depends on the school punye tahap pendidikan....
Maybe if they go to methodist school, any english related school....their english will be good
Malaysian
4450 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / F / anywhere but home
Offline
Posted 7/30/08
takkan org melayu x pandai bahasa inggeris
mak aku mngajar chemistry dlm bi
subjek kat sekolah pun bi, mujur x sej dalam bi gak

malaysia boleh
Posted 8/20/08
klau aku ckp org puteh kang , kwn 2 ku kat sk , ckp aku blagak plak ....
Malaysian
4243 cr points
Send Message: Send PM GB Post
F / ♥Somewhere With M...
Offline
Posted 8/20/08
mn de...org melayu pndai ckp inggeris la...nk tau org putih pon ckp inggeris pon x btol....seleng nye len...mcm bhs melayu tukar dialek kelate dh....
Malaysian
9892 cr points
Send Message: Send PM GB Post
Offline
Posted 8/22/08
bahasa inggeris saya terlalu bagus,nya~~. ^_^ semua A+. Saya cina tetapi belajar di Bahasa Malaysia medium. jadi, mandarin saya teruklah! kesal saya, tahu? says boleh cakap mandarin tetapi tak dapat membaca atau menulis bahasa cina! =.= Saya mesti mendapat 5A dalam UPSR. Saya mesti! >.< ^^
Malaysian
wnf
746 cr points
Send Message: Send PM GB Post
25 / F / Malaysia
Offline
Posted 8/23/08
Orang Malaysia secara amnya bagus jugak cakap English....It's a good thing if many Malaysians know how to speak English properly but some are still learning.It's okay though as long as we try.Btw, speaking English doesn't mean you have forgotten about your mother tongue.You still need to appreciate your own language And sapphirea, good luck in learning how to read and write Mandarin and also in UPSR
Posted 8/27/08
tak la.. orang malaysia pandai cakap english.. kecuali bg org2 yg tertentu...
Posted 8/27/08

ExtremeHard wrote:

hapuskan bahasa inggeris dah bagi bahasa melayu jadi bahasa antarabangsa antara penghubung dunia..


tapi bahasa melayu nie bahase yang tak seberape stabil..payah gk tue.. tapi kalau BM berjaya menjadi bahase antarebangse.. fhew!..betape gembirenye hatiku nie..Hidup melayu..yeehaa..
Malaysian
537 cr points
Send Message: Send PM GB Post
25 / F / malaysia
Offline
Posted 8/29/08
org malaysia 2 refer pada semua bangsa kan??
so, mesti lah pandai ckp english..
its either u fluent or not..
tapi, mmg x dinafikan, ade lagik org msia yg x fasih ckp english.. (x refer pd org melayu sahaja, kayh)
*peace
Malaysian
207 cr points
Send Message: Send PM GB Post
33 / M / KL
Offline
Posted 9/3/08
kalu refer kat org dah berkerjaya pun ramai lagi tak petah berbahasa english...but ye lah belajar tue mesti sepanjang hayat....belajar dan terus belajar....so takyah malu kalu nak bercakap walaupun broken english...atleast u try and improve ur confident...dari dok tepi dengar and lari...takkan berjaya mcmtue...

...dominasi english tak bole lagi nak di gantikan dgn bahasa lain...sebagai bahasa antarabangsa...dah terlewat....terlalu banyak ilmu2 di keluarkan dlm english....kalu nak ban nnt kite pula tertinggal di belakang....

melainkan kalu malaysia sudah maju teramat sangat sehingga org luar terpaksa mendapatkan ilmu itu dalam bahasa malaysia. baru boleh bahasa malaysia naik setanding english...sebagai contoh jepun...kita ada juga terpaksa belajar bahasa jepun tuk dapatkan ilmu yang mereka ada....bahasa mereka dah setanding english amnya...

yakin, jangan malu nnt sesat jalan. baca paper english dan sebut 1 1 perkataan biar lidah tue lembut....jangan lupa kamus dan catat dlm buku nota khas perkataan2 ape yg baru tahu....

aku yang dah keja nie pun dlm bidang professional pun masih buat macamni....aku tak malu pun biar le org nak ketawa ke hape...dlm engineering lagi banyak bahasa yang pelik2 kite tak pernah dengar...apetah lagi bidang2 lain....ilmu tu cukup luas....so dari bahasala kita kenal ilmu...

so...jangan pernah berhenti belajar...sbb ilmu takkan mengsia2kan masa dan hari2 korg....jgn malas...korg takkan rugi pape bila belajar....

yang pandai ke tak pandai ke pun jangan cepat sangat berpuas hati...selagi nyawa di kandung badan selagi tue lah kita belajar.....

panjang lah pulak cite....ok ya
maaflah kalu ada yang salah...

First  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  Next  Last
You must be logged in to post.