kuiz mukmin...
Malaysian
5227 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / malaysia
Offline
Posted 4/19/08
Alhamdulillah,forum 'kamus mukmin' pain tuh akhirnye mmberi aku inspirasi untuk mengembangkan&menyuburkan lagi syiar agama Islam kite ni.Apa2 yang pain dah wujudkan tu tak laen tak bukan hanyalah untuk BERDAKWAH.Dakwah merupakan tanggungjawab kite sume sejak kali pertame kite mengucapkan 2 kalimah syahadah dan setiap individu takkan terlepas daripada tugas nih.Dakwah boleh dilakukan dalam macam2 care dan bukan hanye terbatas kepada ceramah,khutbah,tazkirah dan sebagainye.Aku rase kuiz camni mmg merupakan satu pendekatan yang efektif dan menarik.Jadi,silalah mlibatkan diri secara aktif yek.....

SYARAT2 KUIZ:
1)kuiz nih umum,tetapi takde masalah kalau nak amek soalan drpd buku teks PI....asalkan berkaitan dgn Islam,sama ada dr segi hukum-hakam,tokoh2,isu2 semasa dan laen2 yg bersesuaian.
2)aku akan kamukakan soalan pertama,kendian kalau korang tau jawapannyer sile qoute soalan tuh dan beri jawapannye.kalau jawapan tu disahkan btol,korang plak diberi peluang utk menanyakan soalan.proses camni berterusan...
3)kalau soalan tu tak dapat dijawab dalam mase 24 jam,soalan tu akan dijawab sndiri oleh pemberi soalan dan pemberi soalan diberi peluang untuk mengemukakan soalan seterusnye(kecuali kalau soalan tu berkaitan ngan kemusykilan dalam hukum-hakam agama...kalau mmg takde sesape bole jwb,aku akan cube try tanye ustaz aku.)
4)kalau mmg tak tau jawapan sesuatu soalan tu,jangan senyap je.tulis la ape2 or segale-gale emotikon yg mnggambarkan korang tak sure/tak tau jawapan sbb aku tak nak timbul impressi yang menunjukkan forum ni tak dilayan...nanti msok member baru ape diorg pikir kan?
5)soalan2 mengikut kreativiti masing2;soalan berdasarkan gambar ke....atau sebagainye...
6)kalau boleh,elakkan penggunaan singkatan,contohnye 'cam2','x','yg'...sbb kite tak mao amek risiko orang salah paham hukum-hakam...
7)soalan2 mungkin ade yg berdasarkan posting2 dlm kamus mukmin pain...jadi ni kre nak uji la same ade korang bace ke dak forum tuh...
8)Please be serious and give your commitment in this forum!!!har3...

WARNING!!!!!!!:
1)forum nih suci dan bebas drpd sebarang unsur2 yg tidak menyenangkan.....jadi,bahasa kesat,lucah dan laen2 tidak dibenarkan sama sekali!!!
2)tekaan rambang dibenarkan bagi soalan2 nih tapi PLEASE DO NOT ATTEMPT ANY RANDOM GUESS bg soalan2 tntang hukum-hakam agama kerna hukum-hakam had Allah S.W.T hanya satu dan hanya bole ditentukan oleh ulama2 mujtahidin....
3)yg paling pnting JANGAN SESEKALI MENGHINA/MENCACI APA2 YG BERKAITAN DENGAN ISLAM.PELAKUNYE AKAN DIREPOT DAN MUNGKIN AKAN DITENDANG KUAR GROUP SERTA-MERTA...


kalau ade cadangan lagi utk menjadikan forum nih lebih menarik sile gitau...
Malaysian
5227 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / malaysia
Offline
Posted 4/19/08
okess...aku start lu soalan....general knowledge pasal isu semasa tao....

siapakah Hassan Nasrullah?
Malaysian
4600 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / M / Alone...............
Offline
Posted 4/19/08

apip wrote:

okess...aku start lu soalan....general knowledge pasal isu semasa tao....

siapakah Hassan Nasrullah?



anak nabi ke anak siti fatimah ngan Ali..... x ingat aku
Malaysian
5227 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / malaysia
Offline
Posted 4/19/08

bohza wrote:

anak nabi ke anak siti fatimah ngan Ali..... x ingat aku


nope.....putera2 nabi ialah qassim,abdullah ngan ibrahim
anak2 siti fatimah ngan saidina Ali ialah hassan bin ali n hussin bin ali
hassan nasrullah/nasrallah nih tokoh terkini.....zaman skang jugak..
Malaysian
28184 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / F
Offline
Posted 4/21/08
mane soalan lain..?
Malaysian
5227 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / malaysia
Offline
Posted 4/21/08

ecah wrote:

mane soalan lain..?


abes dh sume x mao jwb/tak de sign2 yg diorg x tao jawapan,nak ke teruskan?
Malaysian
28184 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / F
Offline
Posted 4/21/08
aku ngah tgu soalan lain la..sbb yg apip nye tuh..die dah jawab kan..
Malaysian
5227 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / malaysia
Offline
Posted 4/21/08

ecah wrote:

aku ngah tgu soalan lain la..sbb yg apip nye tuh..die dah jawab kan..


lom ade yg jwb agi.......hassan nasrallah nih pemimpin hizbullah lorh...pnah dgr?
aku x mao siar gmbar die demi keselamatan...
Malaysian
28184 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / F
Offline
Posted 4/21/08
hizbullah to ape..?negeri ke ape..?waa sungguh lemah pengetahuan aku rupenye
Malaysian
3905 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / M / Orb Nation,Arc Angel
Offline
Posted 4/21/08

ecah wrote:

hizbullah to ape..?negeri ke ape..?waa sungguh lemah pengetahuan aku rupenye


2 pun xtahu kah..

mungkin gerakan militan islam di LUBNAN 2...selalu serang israel dngan peluru mortar..
org putih ckp pengganas tapi bkn..
aku rsa ar hizbbullah 2..
xtau ar kalo ada hizbbullah lain..


Malaysian
28184 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / F
Offline
Posted 4/21/08
h0h0i..thnks sbb bg tao..
You must be logged in to post.