First  Prev  1  2  3  4  Next  Last
Post Reply Filem Dari luar negara
Posted 2/3/08
apelar kowang nih......
Malaysian
3692 cr points
Send Message: Send PM GB Post
77 / M / behind u !! (mala...
Offline
Posted 2/3/08
yela2/.........
Malaysian
1580 cr points
Send Message: Send PM GB Post
22 / F / SomEWherE iN This...
Offline
Posted 2/12/08
Malaysian
4578 cr points
Send Message: Send PM GB Post
26 / F / somewhere on eart...
Offline
Posted 3/22/08
night at the museum....
spiderwick...harrypotter
Malaysian
5293 cr points
Send Message: Send PM GB Post
35 / M / Malacca ,Malaysia...
Offline
Posted 3/22/08
gua suke Fight Club,Saving Private Ryan,The Godfather 1& 2,Star Wars,& Transformers
Posted 3/22/08
ntah..
Malaysian
2888 cr points
Send Message: Send PM GB Post
23 / M / malaysia
Offline
Posted 3/22/08
aku syok tengok cj7!korang baca x Gempak isu 200?ada komik cj7 kan?lawak nak mampus!
Malaysian
11560 cr points
Send Message: Send PM GB Post
F / here....Matsujun...
Offline
Posted 3/23/08
kalu nk list kan, byk sgt la....so

tp paling2 suke
Lord of The Ring

pastu,
X-men
Spiderman

dan len-len lah......

Malaysian
2644 cr points
Send Message: Send PM GB Post
29 / F / Malaysia
Offline
Posted 3/24/08
smlm tgk 27 dresses.. not bad..
Co-creator
4473 cr points
Send Message: Send PM GB Post
21 / F / MALAYSIA
Offline
Posted 3/26/08
white chicks...,lord of the ring, shoulin shocker, rush hour 1,2,3..
Malaysian
5293 cr points
Send Message: Send PM GB Post
35 / M / Malacca ,Malaysia...
Offline
Posted 4/1/08
Perihal Filem (FAKTA)



Berikut adalah perbezaan antara filem/drama MELAYU, CINA dan INDIA.

Drama/Filem Melayu

1. 80% jalan cerita berkisar tentang:
a. Cinta.
b. Cinta 3 segi.
c. Cinta 4 segi.
d. Anak-anak rebut harta pusaka.
e. Kalau keluarga kaya, anak2 rebut sapa nak gantikan Tan Sri (ayah) jadi Pengerusi, CEO atau Presiden syarikat.
2. Walau pun cerita pasal awek kilang, rumah awek kilang ni mesti complete furnished. Ada TV 29", Home Teatre, peti sejuk besar, set sofa mewah. (Director tak buat home work ker? Pegi la tengok umah awek kilang kat Sungei Way tu).
3. Cerita polis lak, dialah pegawai penyiasat, dialah jadi forensic, dialah jadi pathologist, dialah yang gi ambush. Semuanya DIA yang buat. Polis lak dialog pakai bahasa buku.
"Saya rasa kita patut siasat dengan lebih terperinci
tuan".
" Betul cadangan awak itu. Kita bertindak sekarang".
4. Kalau cerita pasal Construction, bawak satu pelan gulung, pakai topi KUNING, tunjuk-tunjuk kat bangunan tengah buat, discuss dengan 'kepala' Indon komplen kenapa projek lambat siap kat Indon tadi. ( Topi kuning utk pekerja
buruh la bang ).
5. Adegan doktor kat Wad check pesakit. Ambik fail hujung katil, selak-selak. Dialog wajib : "Kesihatan awak bertambah baik. Banyakkan berehat dan jangan lupa makan ubat ". ( Woi bang, tengokla cerita ER tu, Dr ada medical terms dia ).
6. Adegan kat umah. Ayah mesti tengah baca paper, Mak mesti tengah menjahit atau lipat baju. Orang gaji tengah basuh pinggan. Orang gaji mesti nama dia Mak Nab atau Mak Jah.
7. Nak panjangkan rakaman filem mesti ada adegan kereta sampai kat umah, bukak pintu kereta, bukak pintu pagar, masuk balik kereta, drive masuk car porch, keluar, tutup pintu pagar.
8. Adegan sembahyang mesti dah salam akhir or adegan mengaji Quran mesti dah sampai part sadakallah hulazim. ( Cover line kot ).
9. Gangster atau kuncu orang jahat mesti pakai baju takder lengan, pakai rantai dan pakai bracelet.
10. Nak bagi sedih gila, mesti buat adegan dah tahu nak mati pasal kena barah otak.

Drama/Filem Cina

1. Cerita Kungfu, hero terror boleh terbang. Tapi sambung pengembaraan mesti jalan kaki. Apsal tak terbang jek. Kan cepat sampai.
2. Hero mesti miskin gila. Tapi mesti ada sekeping or 2 keping duit siling kat celah lengan besar jubah dia.
3. Kalau cerita moden hero boleh lawan dan tewaskan 30 orang penjahat serentak.
4. Biasalah, kalau kena tembak mesti kat bahu or kat kaki. Tak mati.
5. Heroin mesti jadi bini or girlfriend boss penjahat dan jatuh cinta kat hero.
6. Hero mesti menembak pakai 2 pistol, kiri dan kanan. Macam Chow Yuen Fatt dalam filem 'A Better Tomorrow'. Tapi best ooo.....
7. Pistol hero mesti peluru tak habis2. Tak payah reload.
8. Cerita hantu, hantu dia biasanya pakai bedak muka tebal2 dan hitamkan keliling mata. Kat bibir ada darah meleleh. ( Tak seram pun ).
9. Kalau cerita lucu plak, mesti ada adegan air liur meleleh keluar mulut macam air paip.
10. Cerita Blue dia pun tak best. Awek mengerang jek lebih.

Drama/Filem India/Hindustan

1. Biasalah, kebanyakan cerita bermula dengan 2 beradik terpisah. Sorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut.
2. Orang jahat digambarkan tersangat jahat sampai lembu pun takut.
3. Selalunya depa suka ciplak bulat2 filem barat macam Pretty Woman, Face Off dan Heat.
4. Paling pendek pun jangkamasa tayangan adalah 3 jam.
5. Orang jahat dan hero payah nak mati walaupun kepala dah kena ketuk dengan tukul besi.
6. Hero tak kena tembak walaupun ditembak dari jarak satu kaki.
7. Adegan joget sambil menyanyi akan melibatkan penari iringan seramai satu kampong dan bertukar 7 atau 8 pasang pakaian untuk setiap lokasi hanya untuk satu lagu.
8. Adegan keretapi tak leh tertinggal. Joget reramai sampai atas bumbung keretapi.
9. Kalau cerita moden, dialog mesti bercampur bahasa omputeh dan Hindi.
Contoh : "I'm sorry. I didn't know that na pere tomhe cha....bla....bla....bla..."
10. Biasanya plot dan jalan cerita da boleh baca apa penyudahnya. Tu yang pelik ramai plak yang tunggu sampai abih.

Sekian laporan ikhlas untuk pedoman tuan2 director filem.


Yang benar,

Snakes999 Spielberg
Malaysian
6984 cr points
Send Message: Send PM GB Post
27 / M / ..sOmE wHeRe I Be...
Offline
Posted 5/3/08
byk sgt ar x cukup jari kaki aku nk kire........
Posted 5/4/08
byk sgt ar...
aah,stomp the yard.
Malaysian
8034 cr points
Send Message: Send PM GB Post
24 / F / planet Tation
Offline
Posted 5/6/08
Harry potter,stom rider and titanic
First  Prev  1  2  3  4  Next  Last
You must be logged in to post.